MangaCZ Dnes je 18.8.2017, Registrovat...  
KlubMapa otakuRecenzeKulturaGaleriePřekladyČasté dotazyOdkazySuvenýry
Mai
Diskuse
Soutěž
Vítězný obrázek 111. kola:
Soutěľ
Momentálně neprobíhá žádný test
Anketa
Květou u vás třešně?
Zatím vůbec.
Jedině ty nejodvážnější.
Ideální čas pro hanami!
Už je po sezóně.
V okolí nemáme jedinou třešeň.

Písnička týdne
Hledani
Jak chutná Japonsko: Vepřík na špejli
12.05.2009 08:00  -  Japonsko

Snad omluvíte název dnešního receptu, který by správně měl znít "buta cukune no kušijaki" – ale uznejte, že to vůbec nevypadá tak chutně. Úprava masa ve stylu kušijaki, tedy "napíchnuté na tyčce", je v Japonsku velmi populární – a jejím nejznámějším zástupcem jsou kuřecí špízky jakitori. Tentokrát budeme ale na špejli připravovat něco nám Evropanům mnohem bližšího – mleté vepřové. Exoticky pikantní nádech japonské kuchyně si však ponechá.

Suroviny na 4 porce:
  • 400 g mletého vepřového masa
  • do masové směsi:
    • 1/2 šálku rozdrobeného bílého chleba
    • 1 vajíčko
    • 2/3 kávové lžičky soli
    • trocha pepře
    • 1 lžička sezamového oleje
  • 1,5 lžíce oleje na smažení
  • na zálivku:
    • 1/3 jarní cibulky
    • 3 plátky zázvoru nakrájené na tenké proužky
    • 3 polévkové lžíce octa
    • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
Do mletého masa vpracujeme přísady určené do masové směsi a směs dobře propracujeme. Rozdělíme ji na 12 stejných dílů a vyrobíme 12 podlouhlých šišek. Každou z nich napíchneme na tyčku (aby maso dobře drželo, jsou lepší plochá bambusová napichovátka než klasické špejle). Na pánvi rozehřejeme olej na smažení a masové špízky na něm z obou stran opékáme do zlatova (v případě potřeby ověříme propíchnutím, že jsou propečené i uvnitř). Zatímco se maso opéká, připravíme zálivku. Jarní cibulku i zázvor nakrájíme na malé kousky (obojího by měla být asi 1 polévková lžíce), smícháme s octem a sójovou omáčkou. Opečené mleté vepřové vyndáme z pánve, rozdělíme po třech na talíře, zalijeme pikantní zálivkou a servírujeme. Díky bambusovému napichovátku lze konzumovat bez hůlek, bez příboru i bez umazaných rukou.

Aktuality
18.03.2014
Píšete haiku? Pak právě vám je určen projekt Sto haiku od sta autorů.

16.03.2014
Do 25.3. můžete v pasáži Paláce Koruna na Václavském náměstí v Praze navštívit výstavu Život po japonském zamětřesení a tsunami.

20.02.2014
Případní zájemci ještě mohou v sobotu 22.2. stihnout přednášku Anny Křivánkové "Manga a anime - nerozluční přátelé?".

08.02.2014
Webzine Vlčí bouda se v průběhu února zaměřuje na vše související se Zemí vycházejícího slunce (tedy třeba i na mangu).

03.02.2014
Od února pro vás Česko-japonská společnost otvírá zcela nové přednáškové cykly.

29.01.2014
Ve středu 5.2. se v Japonském informačním a kulturním centru Velvyslanectví Japonska v ČR (Hellichova 1, Praha 1) koná od 18:00 přednáška prof. Yasudy o zvládání fukušimské jaderné katastrofy.

21.01.2014
Ve středu 22.1. začíná v paláci Lucerna 7. ročník Festivalu japonského filmu a kultury Eigasai.

23.12.2013
Přivábit si symbolicky štěstí, lásku a další dobré věci pro rok 2014 můžete v sobotu 4. ledna v ČJS. Vlastnoručně si kaligraficky napíšete blahodárná přání kakizome.

      

RSS
redakce@manga.cz

Mangaichi © 2001-2011
Creative Commons License
Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česko.